Składniki:
- Pęczek selera naciowego
- 1l bulionu (warzywnego lub mięsnego)
- 1 korzeń selera
- ½ jabłka
- Pęczek natki pietruszki
- 1 korzeń pietruszki
- Sól
- Pieprz czarny, świeżo mielony
- Sok z połowy cytryny
- 200g piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
Ponadto:
- Blender
- Patelnia grillowa (lub teflonowa)
Przygotowanie:
Bulion gotujemy na wolnym ogniu, a w międzyczasie dodajemy obrane i pokrojone na części korzeń selera i korzeń pietruszki. Po upływie kilku minut dodajemy również połowę nieobranego jabłka i ¾ przygotowanego selera naciowego – pokrojonego na małe części. Gdy zupa się gotuje, a warzywa miękną, podsmażamy na maśle posiekaną cebulę wraz z czosnkiem. Całą zawartość patelni przekładamy do garnka z zupą, a następnie przechodzimy do grillowania piersi z kurczaka. Filet myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i oprószamy solą oraz pieprzem z obu stron. Na rozgrzaną patelnię grillową wykładamy mięso i smażymy na wolnym ogniu przez około 7 minut z każdej strony.
Gdy warzywa w zupie zmiękną, to znak, że możemy rozpocząć miksowanie! Po uprzednim, chwilowym przestudzeniu, miksujemy zupę na krem, dodając liście natki pietruszki. Część natki możemy pozostawić do końcowej dekoracji dania.
Na każdej porcji kremu z selera układamy rozdrobnione na części mięso z kurczaka, a na koniec dekorujemy liśćmi natki pietruszki i pozostałym selerem naciowym, która nada dodatkowej chrupkości całemu daniu. Całość obsypujemy świeżo mielonym pieprzem i gotowe!
Smacznego!
A jeśli macie ochotę na makaron na ciepło, ale nie chcecie rezygnować z porcji warzyw, to na pewno spodoba Wam się ten przepis.