ZWYCIĘSKI PRZEPIS: WIELKANOCNA ŻÓŁTA TARTA Z RZODKIEWKĄ I PRZEPIÓRCZYMI JAJAMI

ZWYCIĘSKI PRZEPIS: WIELKANOCNA ŻÓŁTA TARTA Z RZODKIEWKĄ I PRZEPIÓRCZYMI JAJAMI

Przepisy

ZWYCIĘSKI PRZEPIS: WIELKANOCNA ŻÓŁTA TARTA Z RZODKIEWKĄ I PRZEPIÓRCZYMI JAJAMI

Składniki na ciasto:

1 jajko
50 g masła
50 g mąki gryczanej
25 g mąki z tapioki
25 g mąki z żółtego grochu
30 g płatków quinoa
2 płaskie łyżeczki sproszkowanej kurkumy
pół łyżeczki soli

Składniki na nadzienie:

2 jajka
100 g naturalnego kremowego serka
2 łyżeczki tartego chrzanu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki soli
3 rzodkiewki
7 przepiórczych jaj
szczypiorek i rzeżucha do posypania

Wykonanie:

Zimne masło siekamy w kostkę, wrzucamy razem z jajkiem do miski, dosypujemy przesiane mąki, kurkumę, płatki quinoa i sól. Zagniatamy wszystko na ciasto. Następnie chowamy je na godzinę do lodówki.
Po tym czasie wyjmujemy i wylepiamy nim formę (o średnicy około 18-20 cm), spód nakłuwamy widelcem, warto też użyć łańcuszka do tarty. Pieczemy około 10 – 12 minut w 180 stopniach. Gdy ciasto lekko się podpiecze wyjmujemy je.
Nadzienie przygotowujemy miksując 2 jajka z serkiem, chrzanem, solą i mąką ziemniaczaną. Wylewamy je na podpieczoną tartę układamy przekrojone na pół rzodkiewki i wkładamy do piekarnika (180 stopni) na 10 – 15 minut. Po tym czasie do masy wkładamy ugotowane jajka przepiórcze, przykrywamy wierzch folią aluminiowa i pieczemy kolejne 20 minut.
Wyjmujemy upieczoną tartę, posypujemy ją szczypiorkiem i rzeżuchą. W takiej formie możemy ją podawać na stół. Do jej pokrojenia idealne będą noże Fiskars 🙂

Smacznego i Wesołych Świąt!

AUTOREM ZWYCIĘSKIEGO PRZEPISU ORAZ ZDJĘCIA W KONKURSIE WIELKANOCNE GOTOWANIE Z FISKARS JEST PANI KAROLINA KRAJEWSKA.

JESZCZE RAZ SERDECZNIE GRATULUJEMY!

Anna Rybitwa

Anna Rybitwa

Mistrzyni tworzenia własnych przepisów i nowych kulinarnych rozwiązań. Kusi zapachem przyrządzonych dań, czaruje ich wyglądem, a smakiem potrafi przenieść w dowolnie wybrany zakątek świata!